Thursday, November 11, 2010

Donut Malus Domestica

Actually dah lama buat donut ni..before this dh mcm2 jenis donut Iza buat..tp rasanya donut nilah yg paling lembut & gebu..esok ari pun still gebu lagi..Tp sori yek sbb Iza malas nk bentuk donut ni berlubang..buat bulat2 lg cepat..lgpun doh dia lembut sgt susah nk bentukkan..tu yg ada besar ada kecik..janji sodap..apapun pd korang yg nk try ni Iza c&p je dr blog kak yatie..(sori yek kak)..selamat mencuba!!





Bahan-bahan

* 300ml air suam (saya tuang sikit sikit)
* 80g atau 1/3 cup melted butter
* 2 eggs
* 1 1/2 tsp salt
* 3 tbsp sugar
* 600g/4cups bread flour (*akak tambah sikit dlm 20 gm)
* 2 tsp yeast

Cara-Cara

Pakai BM, masuk ikut urutan. Setting: Dough.
Kalau pakai tgn, campurkan air suam ngan yeast (biar dlm 5 minit).
Satukan bread flour, salt and sugar.Buat lubang tengah..masukkan telur yg dipukul sedikit dengan butter.
Pastu tuang yeast.Uli sampai doh tak melekat kat tangan. Tutup doh. Biarkan doh naik selama sejam
Uli setebal 1cm... tekan dgn acuan donut.
Biarkan naik seganda, goreng dgn api sederhana.bolehlah letak apa2 atas donut tu..chocolate cair ke..caramel ker..saya suka cinnamon ngan castor sugar je.

Tuesday, August 17, 2010

Kacang Tumbuk

Pada member-member terdekat ni dia kacang tumbuk yg sedap tu..nak order bgtau ha

Pizza Malas..

Minggu lepas sebelum posa Iza tak tau nak masak apa untuk dinner..lgpun kitaorang lunch lambat..perut kenyang lagi..ingat nak makan yg simple2 je..pastu ternampak pulak roti yg dh tinggal bape keping je..so tergerak pulak nak buat pizza coz bhn sume ada..slalunya Iza buat doh dia tp dh malas kan..jd juga..

Monday, August 9, 2010

Kek Coklat Kukus

Respi ni Iza tgk kt blog Makcikmanggis..so far banyak2 kek coklat yg Iza buat kek nilah palingg senang,cepat dan sedap..sekarang Iza dh malas nk buat kek coklat yg lain..dh 4kali buat..memang sume kata sedap..tima kasih bebanyak kepada tuan punya respi dan mintak halal ye..Kalau nk try bolehlah buat..





Bahan-bahannya:
A
1 cawan gula pasir
1 cawan minyak masak
1 cawan susu cair.
1 cawan serbuk koko
B
4 biji telur grade B
1/2 cawan susu pekat manis.
1 tsp esen vanilla.
C
1 1/4 cawan tepung gandum
1 tsp serbuk baking powder.
1 tsp serbuk soda bicarbonat.

Cara-caranya:

Kacau A atas api hingga semuanya larut.Sejukkan sikit.
Kacau telur dengan susu pekat manis hingga sebati.Masukkan esen vanilla.

Ayak tepung dengan baking powder dan soda bicarbonat
Tuangkan adunan telur kedalam A dan guna whisk -kacau hingga sebati.
Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan kacau rata.
Sapukan loyang kek dengan sedikit butter.
Tuangkan adunan kedalam loyang dan kukus hingga masak-lebih kurang 1/2 jam tapi jika guna pengukus biasa hanya memakan masa 20 minit.Selamat mencuba.

Lempeng dgn kari ayam..

Lempeng memang faveret Iza..kalau buat tu boleh abis 6 keping tau..Iza paling suka cecah dgn asam pedas,kari or sambal ijau..kalau ada kelapa jdlah lempeng kelapa..jemput makan yek..





Nasi Goreng Ikan Masin Campak..

Slalunya kalau Iza malas nk msk Iza mesti masak nasi goreng atau lauk sardin je..masa tu saje je beli ikan masin tenggiri..sbb nk try masak nasi grg ni..bolehlah menjadi..asal kenyang perut..

Cekodok Pisang ke kodok pisang..

Petang ari tu ada pokok pisang 60 ari kt belakang umah dh pun msk..bila dh byk Iza pun buatkan cekodok pisang tuk bebudak tu..anak Iza si najwa tu tanya ni kuih apa ma? Iza ckp cekodok pisang..dia kata oh..soknya dia mintak lg tp dia ckp mama nak kodok pisang!!..alamak kodok pisanglah pulak..suka atilah..

Sunday, August 8, 2010

Besday Party Family Lg..

Cuti sekolah bln 6 lepas seperti biasa kitaorang sefamily buat besday party utk 5 org trus..mmg dh jd tempat rasmi kt umah kakak..masa tu kitaorang buat bbq juga..ada ikan pari,kerang,satay,nasi impit,kuah kacang, and udang..mak dgn bapak budak sronok makan..tp budak2 sronok dapat hadiah..gambar x byk sbb lupa nk amik..sbb sumenya dh kekenyangan..









Minggu Busy..

Aduih..beberapa minggu ni malas telah melanda..Lama betul x hupdate mende alah ni.. Keje umah x abis2..bila nk bukak laptop dh penat..plak tu laptop buat hal jap..ni pun try curi masa skit.. Bila dh pegnen ni mulalah nk kena selongkar balik barang-barang baby,baju pegnen..kena basuh semula. Ntah boleh terajin nk buat sarung tilam ngan bantal baby..siap jugak..sengal gak punggung duk menjahit..nasib baik x jd jahit langsir tahun ni..alamatnya x siaplah..

Alhamdulillah dh masuk 5bln pegnen..so far xde apa2 masalah kt Iza ngan baby..dh makin dekat due makin berdebar rasa..walaupun dh 2kali bersalin pun tetap rasa risau takut..Actually x sabar nk scan bila dh 7bln nnt..dapat baby boy sorang jadilah..tp Iza x mengharap sgt cuma berdoa jelah..Dpt anak pempuan pun best gak..

Wednesday, June 2, 2010

Konvokesyen Adik..

25 Mei lepas Iza sefamily,mak dgn ayah gi hantar adik Iza konvo kat UITM
Shah Alam..Kul 7pg dh gerak..sbb mak ayah nk masuk dewan..sampai sana kul 12 tp still x dpt masuk dewan besar..masuk dewan yg ada skrin je..Anyway tahniah lagi skali kt adik sbb dapat 3 star..dapatler anugerah naib canselor..Kt sana kitaorang sewa bilik je tp sbb xde org lain masuk dptlah duk umah tu mcm umah sendiri..Ni gambar2 masa konvo..
















Tuesday, June 1, 2010

Kena Buatan Orang..

Ish..lama betul x update blog...sorry ler pd sape2 yg tertanya2 mana peginya tuan umah ni..Actually semenjak dua menjak ni Iza x sihat..punyalah teruk sampai nk on laptop pun x larat..apalagi nk ngadap mmg mabuk rasanya..ni barulah ok skit..check punya check rupa2nya Iza ni disahkan kena penyakit buatan orang..ngerikan bunyi..(he..he..xdelah actually buatan laki sendiri..) syukur alhamdulillah hasrat nk pegnen kali ke3 dh t'capai.. skrg nk masuk 3 bulan dh..Iza harap kali ni dapatlah anak laki pulak..Pegnen kali ni pun Iza x mabuk cuma kurang selera nk makan & letih je..anyway doakan Iza selamat & sihat sampai b'salin key..

Tuesday, April 27, 2010

Taman Miniku

Gardening ni mmg salah satu hobi Iza..suka tgk bila pokok yg kita tanam membesar..lglah pokok bunga..Iza cukup risau kalau x balik umah lbh 2 ari..kesian kt pokok sbb x kena siram..kalau pokok tu mati sedih rasa..nilah gambar pokok2 hasil tangan Iza..














Mihun Sup..

Actually Iza lbh suka mee daripada mihun.Ni mmg salah satu favourite Iza..lglh bila time demam..Slalu Iza pakai sambal kicap..sbb kalau dh ltk lada kt dlm sup sure budak dua tu x nak makan..asal terasa pedas skit je dia punya jerit mcm terkunyah cili padi..Ha amiklah respi agak2 lbh kuranglh...


Mihun Sup

Mihun - dh dicelur
1bj bwg besar }
3bj bwg putih } kisar
1inci halia }
8ekor udang kering }
1paket sup bunjut
sedikit pati ayam
sedikit garam
beberapa cawan air
sayur-sayuran
fishball
ayam
udang
daun sup

Sambal Kicap

2bj cili padi }
1bj cili hidup } tumbuk dan satukan dgn kicap
3bj bwg putih }
kicap masin
sdkt gula - optional
Cara-caranya:-

Tumis bhn kisar bersama sup bunjut hingga kekuningan. Masukkan air dan biar mendidih. Masuk ayam,udang,fishball.Biar seketika. Masuk pati ayam,garam dan sayur-sayuran.

Friday, April 23, 2010

Album Puteri2ku..

Nurin Nazifah..










Najwa Haifaa