Thursday, April 15, 2010

Cepatnya Masa Berlalu..


Rasanya baru je si Najwa tu lahir..dh 2thn dh..bila teringat balik time pregnant & deliver my 2 kids tu sumenya terasa balik..but alhamdulillah setakat ni Iza x penah rasa mabuk ke..ngidam ke..muntah ke..gemuk pun x..makan berselera je.. tu yg dua2 anak Iza blh dikategorikan besar masa lahir..yg kakak 3.12kg..yg kedua 3kg..kalau ikut ketinggian sy 150cm je..he..he..pendek rupanya..mmg x shesuaii..tu yg dh mcm kulit limau perut ni..


Ni anak Iza yg sulung Nurin Nazifah yg skrg dh 5years old...so Iza nk kongsilah cite psl bersalin dgn pantang yg pertama ni..memang kalau blh xnk lg lalui benda sama mcm first exp ni..before this Iza stay kt penang..so time pegnen sensorang jauh dr parents..anak Iza ni lahir cpt 14hari..biasalah anak pertama bknnya tau cane rasa nk beranak..masa kul 2 pg 15/5/05 tu (kt umah mak kt skudai) perut Iza rasa semacam je sakit..mcm nk buang air besar..teran punya teran x kuar..so Iza pun continue tido..then after 1hour sakit lg..try lg tp kuar skit sgt..lepas tu mmg jd teman setia tandas..korang imaginelh betapa penatnya..dhlah tandas cangkung..tgk2 dh kul 6pg..mmg x expect langsung nk beranak..siap kata dlm hati asallah teruk sgt sembelit aku ni.. ni lps subuh kena gi klinik beli ubat sembelit..masa ni sampai tertonggeng2 menahan sakit..tetiba je terasa benda cair kuar..so Iza pegilah tgk..argh!..darahh..nk beranak rupanya aku..patutlah x kuar2 txxx tu dr td..mak yg baru abis semayang dh mcm kartun jdnya..kelam kabut..apalg siap2lh gi hospital besar..fuyo..punyalah laju ayah drive..michael schumacher pun kalah..yg bestnya sepanjang traffic light yg ada sume ijau belaka..syukran2..

Sampai hospital darah dh makin byk kuar..tp sedihnya bila nurse kt sana perli2..suh pakai padlah..baru sakit skitlh..last2 adalh sorang brader tu yg suh Iza gi je ckp kt nurse tu dh sakit sgt..ish dia lg tau yg Iza ni mmg betul2 nk terberanak..nurse tu pun checklah..dia tanya ni rasa nk terkencing ke terberak? Iza pun jawab nk terberak..dia tanya lg nk terberak camna..Iza jawab dh nk terkeluarlah..dlm hati cptlh kang aku beranak kt sini baru tau..dia pun suh Iza baring nk tgk dh bape cm..korang tau rupa2nya dh 9cm..haa baru dia tau..kelam-kabut juga dibuatnya..alhamdulillah kul 7.15pg (2x teran)kuarlah baby Nurin Nazifah..

Pas dh kuar uri doc ckp byk koyak..aduih..igtkn dia bg bius nk jahit rupanya dok..bygkan dia jahit idup kt situ satu jam..satu2 jarum mcm mata kail dia kuarkan..tensen je..rasa nk tendang je doc tu..tp Iza x nangis tahan je..dpt byk pahala..he.he.. doc tu kata awak ni strong..yelah doc tuhan jelah yg tau sakitnya..

Dh blk umah bisa jahit tu dh mula terasa..sakittnya..nk duk sakit..nk jln sakit..apalagi nk berak..mmg terseksa..kena buasir pulak tu sbb byk kali meneran masa sakit perut..tp 2minggu dh ok skit..anak sejak blk dr hosp buat hal pulak..asal kul 10mlm je nangis sampai kul 4pg tiap ari..aduh penatnya..dh dkt 40ari baru dia ok skit..until now pun dia suka nangis...

Anak yg second pun senang beranak..memula sakit skit2 kul 7.30pg..kul 10pg kuar darah skit..gi hosp sampai sana trus masuk wad bersalin..kul 11.30pg dh bersalin..dia cpt 3minggu..sume x sabar nk kuar..pantang x seteruk yg pertama..jahit pun skit.. cuma masa pantang dia x tido mlm sampai subuh..penat,ngantuk betul jaga dia..

Anak yg ke3......tungguuu..harap2 anak lelaki pulak..

No comments:

Post a Comment