Tuesday, August 17, 2010

Kacang Tumbuk

Pada member-member terdekat ni dia kacang tumbuk yg sedap tu..nak order bgtau ha

Pizza Malas..

Minggu lepas sebelum posa Iza tak tau nak masak apa untuk dinner..lgpun kitaorang lunch lambat..perut kenyang lagi..ingat nak makan yg simple2 je..pastu ternampak pulak roti yg dh tinggal bape keping je..so tergerak pulak nak buat pizza coz bhn sume ada..slalunya Iza buat doh dia tp dh malas kan..jd juga..

Monday, August 9, 2010

Kek Coklat Kukus

Respi ni Iza tgk kt blog Makcikmanggis..so far banyak2 kek coklat yg Iza buat kek nilah palingg senang,cepat dan sedap..sekarang Iza dh malas nk buat kek coklat yg lain..dh 4kali buat..memang sume kata sedap..tima kasih bebanyak kepada tuan punya respi dan mintak halal ye..Kalau nk try bolehlah buat..





Bahan-bahannya:
A
1 cawan gula pasir
1 cawan minyak masak
1 cawan susu cair.
1 cawan serbuk koko
B
4 biji telur grade B
1/2 cawan susu pekat manis.
1 tsp esen vanilla.
C
1 1/4 cawan tepung gandum
1 tsp serbuk baking powder.
1 tsp serbuk soda bicarbonat.

Cara-caranya:

Kacau A atas api hingga semuanya larut.Sejukkan sikit.
Kacau telur dengan susu pekat manis hingga sebati.Masukkan esen vanilla.

Ayak tepung dengan baking powder dan soda bicarbonat
Tuangkan adunan telur kedalam A dan guna whisk -kacau hingga sebati.
Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan kacau rata.
Sapukan loyang kek dengan sedikit butter.
Tuangkan adunan kedalam loyang dan kukus hingga masak-lebih kurang 1/2 jam tapi jika guna pengukus biasa hanya memakan masa 20 minit.Selamat mencuba.

Lempeng dgn kari ayam..

Lempeng memang faveret Iza..kalau buat tu boleh abis 6 keping tau..Iza paling suka cecah dgn asam pedas,kari or sambal ijau..kalau ada kelapa jdlah lempeng kelapa..jemput makan yek..





Nasi Goreng Ikan Masin Campak..

Slalunya kalau Iza malas nk msk Iza mesti masak nasi goreng atau lauk sardin je..masa tu saje je beli ikan masin tenggiri..sbb nk try masak nasi grg ni..bolehlah menjadi..asal kenyang perut..

Cekodok Pisang ke kodok pisang..

Petang ari tu ada pokok pisang 60 ari kt belakang umah dh pun msk..bila dh byk Iza pun buatkan cekodok pisang tuk bebudak tu..anak Iza si najwa tu tanya ni kuih apa ma? Iza ckp cekodok pisang..dia kata oh..soknya dia mintak lg tp dia ckp mama nak kodok pisang!!..alamak kodok pisanglah pulak..suka atilah..

Sunday, August 8, 2010

Besday Party Family Lg..

Cuti sekolah bln 6 lepas seperti biasa kitaorang sefamily buat besday party utk 5 org trus..mmg dh jd tempat rasmi kt umah kakak..masa tu kitaorang buat bbq juga..ada ikan pari,kerang,satay,nasi impit,kuah kacang, and udang..mak dgn bapak budak sronok makan..tp budak2 sronok dapat hadiah..gambar x byk sbb lupa nk amik..sbb sumenya dh kekenyangan..









Minggu Busy..

Aduih..beberapa minggu ni malas telah melanda..Lama betul x hupdate mende alah ni.. Keje umah x abis2..bila nk bukak laptop dh penat..plak tu laptop buat hal jap..ni pun try curi masa skit.. Bila dh pegnen ni mulalah nk kena selongkar balik barang-barang baby,baju pegnen..kena basuh semula. Ntah boleh terajin nk buat sarung tilam ngan bantal baby..siap jugak..sengal gak punggung duk menjahit..nasib baik x jd jahit langsir tahun ni..alamatnya x siaplah..

Alhamdulillah dh masuk 5bln pegnen..so far xde apa2 masalah kt Iza ngan baby..dh makin dekat due makin berdebar rasa..walaupun dh 2kali bersalin pun tetap rasa risau takut..Actually x sabar nk scan bila dh 7bln nnt..dapat baby boy sorang jadilah..tp Iza x mengharap sgt cuma berdoa jelah..Dpt anak pempuan pun best gak..