Thursday, November 11, 2010

Donut Malus Domestica

Actually dah lama buat donut ni..before this dh mcm2 jenis donut Iza buat..tp rasanya donut nilah yg paling lembut & gebu..esok ari pun still gebu lagi..Tp sori yek sbb Iza malas nk bentuk donut ni berlubang..buat bulat2 lg cepat..lgpun doh dia lembut sgt susah nk bentukkan..tu yg ada besar ada kecik..janji sodap..apapun pd korang yg nk try ni Iza c&p je dr blog kak yatie..(sori yek kak)..selamat mencuba!!





Bahan-bahan

* 300ml air suam (saya tuang sikit sikit)
* 80g atau 1/3 cup melted butter
* 2 eggs
* 1 1/2 tsp salt
* 3 tbsp sugar
* 600g/4cups bread flour (*akak tambah sikit dlm 20 gm)
* 2 tsp yeast

Cara-Cara

Pakai BM, masuk ikut urutan. Setting: Dough.
Kalau pakai tgn, campurkan air suam ngan yeast (biar dlm 5 minit).
Satukan bread flour, salt and sugar.Buat lubang tengah..masukkan telur yg dipukul sedikit dengan butter.
Pastu tuang yeast.Uli sampai doh tak melekat kat tangan. Tutup doh. Biarkan doh naik selama sejam
Uli setebal 1cm... tekan dgn acuan donut.
Biarkan naik seganda, goreng dgn api sederhana.bolehlah letak apa2 atas donut tu..chocolate cair ke..caramel ker..saya suka cinnamon ngan castor sugar je.