Friday, February 25, 2011

Nagasari Jagung

Disebabkan kt umah ni byk pokok pisang so Iza pun trylah buat nagasari jagung..asyik guna pisang je sesekali try rasa lain pulak.Lagipun dah ramai yg cuba buat. Nak cuba buat juga.. ni respi yg saya c&p je..



NAGASARI JAGUNG

Bahan-Bahannya:
1 tin jagung (whole kernel corn)
250 ml santan pekat (bubuhkan secubit garam)

450 ml air
175 gm gula pasir
1 helai daun pandan
(dimasak hingga mendidih dgn api perlahan lalu disejukkan)

200 ml air
1 paket tepung Hoon Kwee (120gm)
(dicampur dan kacau rata)

Cara:
1) Campuran air dan tpg Hoon Kwee dimasukkan ke dalam periuk dan dikacau sebentar dgn api yg kecil.
2) Kemudian, masukkan air gula dan santan pekat. Teruskan mengacau bancuhan ini dgn api perlahan sehingga menjadi adunan yg hampir pekat. Masukkan jagung dan terus kacau.
3) Apabila adunan menjadi kental, tutup api dan angkat periuk.
4) Bubuh lebih kurang 2 sudu makan adunan ke atas kepingan plastik atau daun pisang dan bungkus dgn rapi. Ini hendaklah dilakukan sewaktu adunan masih panas. Setelah selesai semua adunan, biarkan sebentar sehingga panasnya hilang sebelum dimasukkan dalam peti sejuk .
5) Nagasari Jagung ini enak dimakan ketika sejuk. Selamat mencuba

Thursday, February 24, 2011

Apam Ayu..(ayu ke..)

Apam ni dh lama Iza buat cuma malas nk post je..Sepatutnya apam ni color ijau tp cane blh terajin pulak..jadilah apam warna-warni..penat jugak nk mengabiskan buat apam ni..Walaupun nampak mcm gebu tp dia agak berat sikit..maybe Iza kurang lama masa pukul...(actually tgn dh lenguh)..lg satu kelapa yg iza letak skit sangat..lgpun kelapa tu kasar so dia x lekat sgt..so inilah respi dia..





Kuih Puteri Ayu

Bahan-bahan;
270 gm tepung gandum
1 sudu kecil ovallate
240ml santan/ fresh milk
1 sudu besar jus pandan
3 biji telur
240gm gula
*Kelapa parut (muda) digaulkan garam dan 1 sudu besar tepung kanji

Cara-caranya:
Telur dipukul bersama gula sehingga kembang. Masukkan santan, ovallate dan tepung gandum. Gaulkan sehingga sebati. Panaskan periuk kukus dan sapukan sedikit minyak pada acuan. Ambil sedikit kelapa yang telah digaulkan tadi dan tekan sehingga padat. Tuangkan adunan tepung tadi. Kukus hingga masak selama 15 minit.

Thursday, February 17, 2011

Apam Tepung Gandum

Apam lagi...kali ni Iza try buat apam tpg gandum..apam ni mmg peberet anak2..tp tgklah kaler dia terlebih plak..dr jauh dh nampak..actually iza takut skit nk kukus apam..bkn apa kdg2 dia jd buruk bila kena air..sedih rasa bila jd camtu..tp kali ni menjadi..ok ni respi apam tpg yg iza c&p je...tq..





APAM TEPUNG GANDUM
Bahan-bahan :(dapat 16 biji dengan adunan nie)
1 1/4 cawan tepung gandum
1/4 cawan susu tepung
1/4 cawan gula pasir
1 sudu teh yis mauripan(1/2 paket yis mauripan)
3/4 cawan air suam
Pewarna kegemaran

Cara :
1. Campurkan yis bersama air suam dan kacau. Kalau nampak berbuih maknanya yis itu masih elok.
2. Ayak tepung dan susu ke dalam mangkuk.
3. Campurkan gula dan gaul rata. Lubangkan di tengah-tengah campuran tepung.
4. Masukkan bancuhan yis bersama air tadi. Kacau agar tiada tepung yang berketul-ketul.
5. Kemudian titiskan pewarna dan tutup magkuk. Peram adunan 1/2 jam. Jangan terlalu lama, nanti adunan menjadi masam.
6. Panaskan periuk kukusan dan acuan apam.
7. Tuang adunan kuih ke dalam acuan dan kukus 10 - 15 minit.
8. Bila sudah masak, bolehlah dihidangkan dengan kelapa parut muda yang digaul dengan sedikit garam

Apam Nasi

Actually Iza memang suka makan apam. Respi apam nasi ni kebanyakan Iza tengok agak payah nk buat sbb ada yg guna ragi...nk kena perap semalamanlah..leceh je..tp hati ni teringin nk buat apam ni..cari punya cari tetiba terjumpa plak respi apam nasi yg simple.. ari tu jugak operasi..so nila hasilnya..tp sori ler pic kureng skit sbb kamera dh mula nk kong..anyway memang sedap..lembut..gebu..trylah yek





Bahan-bahan

2 cwn nasi
2 cwn tepung gandum
2 cwn tepung beras
1 cwn brown sugar
3/4 cwn gula pasir(dua2 gula pasir pun takpe)
2 1/2 cwn air
2 sudu kecil yis (mauripan)
kelapa parut dgn sedikit garam

Cara-cara

Blend nasi dan air sehingga hancur(masukkan air sedikit-sedikit..blend sampai halus)
Setelah hancur, campur brown sugar dan gula ke dalamnya dan blend sehingga sebati.
Dlm bekas lain,satukan tepung gandum,tepung beras dan yis.
Selepas itu,masukkan bahan cecair tadi ke dlm bekas tepung. Kacau sehingga sebati.
Perap selama 3 jam.
Panaskan pengukus dan balut penutupnya dengan kain.
Sapukan sedikit minyak pada acuan kecil.
Masukkan dlm acuan kecil dan kukus selama 15 minit..
Hidang bersama kelapa yg telah di gaul dengan sedikit garam..atau enak dimakan begitu saja.

Wednesday, February 9, 2011

Konvo Taj 5

Konvo Taj 5 ni masa bln 12 tahun lepas. Majlis ni buat kat Dewan Jubli Intan Kota Tinggi.Sempat jugak Iza pegi sbb masa tu dh tgh tunggu masa je nk deliver..
alhamdulillah anak sy dapat no 1. Terbalas juga penat lelah sy mengajar dia kt rumah..bukan senang nk ajar anak tau..