Thursday, February 17, 2011

Apam Nasi

Actually Iza memang suka makan apam. Respi apam nasi ni kebanyakan Iza tengok agak payah nk buat sbb ada yg guna ragi...nk kena perap semalamanlah..leceh je..tp hati ni teringin nk buat apam ni..cari punya cari tetiba terjumpa plak respi apam nasi yg simple.. ari tu jugak operasi..so nila hasilnya..tp sori ler pic kureng skit sbb kamera dh mula nk kong..anyway memang sedap..lembut..gebu..trylah yek





Bahan-bahan

2 cwn nasi
2 cwn tepung gandum
2 cwn tepung beras
1 cwn brown sugar
3/4 cwn gula pasir(dua2 gula pasir pun takpe)
2 1/2 cwn air
2 sudu kecil yis (mauripan)
kelapa parut dgn sedikit garam

Cara-cara

Blend nasi dan air sehingga hancur(masukkan air sedikit-sedikit..blend sampai halus)
Setelah hancur, campur brown sugar dan gula ke dalamnya dan blend sehingga sebati.
Dlm bekas lain,satukan tepung gandum,tepung beras dan yis.
Selepas itu,masukkan bahan cecair tadi ke dlm bekas tepung. Kacau sehingga sebati.
Perap selama 3 jam.
Panaskan pengukus dan balut penutupnya dengan kain.
Sapukan sedikit minyak pada acuan kecil.
Masukkan dlm acuan kecil dan kukus selama 15 minit..
Hidang bersama kelapa yg telah di gaul dengan sedikit garam..atau enak dimakan begitu saja.

No comments:

Post a Comment