Tuesday, March 29, 2011

Dapat baby girl lagi..

Alhamdulillah..sekarang baby Iza dah 3 1/2 bulan..dah pandai membebel (mcm mama dia)..and dah pandai pegang benda2 yg kita bagi..Oklah Iza nak rewind balik masa nak deliver tu saja nak share experience.Tiga2 anak Iza sumenya nak kuar cepat..paling cepat yg second..17ari dh kuar. Yg ni 10ari.So bila pegnen je masuk bln ke-9 Iza dah tak gi jalan mana2 even umah mak or mak mentua sekalipun sbb satu Iza mesti awal bersalin..kedua Iza agak senang bersalin (sakit sekejap)..ketiga Iza memang x nak bersalin kat hospital lain except hospital kota tinggi sbb nurse dia baik pastu yang penting sekali xde doktor lelaki..
Masa last check up and scan tu doc kata baby belum turun maybe lambat lagi..dlm hati janganlah lambat sbb masa tu cuti sekolah dah masuk 2minggu..bukan apa dua2 anak Iza tu dh stay kt umah nenek dia..kesian diaorang lama2 kat sana lagipun Iza x pernah jauh dgn diaorang so rindu sgt.Sambung balik..Iza tanya doc baby apa..doc cakap x nampak sbb baby besar and dah penuh dlm perut..tp Iza dah agak mesti pempuan.
Penantian satu penyeksaan..Malam sabtu 18hb disember kul 7.30mlm..(ish dah macam cite antu lah pulak) Iza rasa nyeri skit..rasa mcm lain je tp still buat x tau je and x bgtau hubby pun..until jam 10.00mlm rasa dah lain mcm..Iza tahan lagi tp mmg tau nak bersalin. Iza try tido sbb takut takde energy nak teran..tp x blh tido sbb makin kerap sakit cuma tak kuat je.masa tu dah kul 12 tgh mlm..ikutkan nak pegi lambat lagi tp takut pulak..at last pegi jugak..kul 12.30 sampai kt hospital. Masa tu Iza org yg first masuk nak bersalin.Bila masuk bilik utk periksa tu nurse check baru 4cm..alah lambat lagi..sedih tinggal sorang2 dlm tu..bila contraction tu xde sape temankan..kul 1.30pg nurse dh suruh masuk 'bilik meneran'..standby je..bila dah masuk situ mcm2 rasa.nurse check lg baru 6cm..alahai..tp nurse nak pecahkan air ketuban..bila dia pecahkan nurse ckp alamak baby dah berak..so kalau heart baby slow alamatnya kena naik ambulan gi hospital besar. Iza doa dlm hati janganlah gi hospital besar..tetiba kul 2.15pg tu terus kuat contraction..aduh Allah je tau rasa nak tahan baby tu dr keluar dulu..setiap 10minit sakit.Iza ckp dgn nurse dah tak tahan ni nak teran jugak..nurse check balik tapi baru 8cm..tapi Iza ckp nak teran jugak..so nurse pun siap2kan barang..dia ckp kalau rasa nak teran,teran je..so Iza teranlah sekuat ati..kelam-kabut nurse sbb dia baru nak pakai sarung tgn..nurse kata eh kejap slow2..masa tu hubby baru masuk(alah dh nak beranak baru masuk). Alhamdulillah baby Iza selamat kuar dgn berat dia 3.44kg.Nurse cakap x padan dgn mak dia yg cenonet je..lps bersalin Iza x blh tido langsung sampai esoknya..macamana nk tido kejap nurse dtg kejap baby nangis, ada je yg ganggu..mmg nk pitam rasa..rasa serik nk beranak malam2 lagi..penat ooo...
Bab lepas bersalin ni yg Iza paling x suka..kena jahit..adoii sakitnya nak tahan..nasib baik kt luar x banyak..kt dlm byk juga sbb terhiris lgpun baru 8cm dah kuar.Bila bab pantang Iza agak tensen..mmg dr anak first lg tiap kali pantang baby buat hal. Yg ni susah sgt nk tido..berejam layan x tido2 pastu tido kejap je..tp nasib baik abis pantang dia dah ok sikit..Sekarang ni dia kuat sgt susu..lgpun tgklah berat badan dia masa lahir..
Agaknya bila turn baby boy pulak ek..harap2 lepas ni..dapat sorang jadilah so merasalah juga nak jaga anak laki pulak.